Rekenkamerrapporten

Openstaand

Achter de coulissen

DATUM BEHANDELING PS: 7 februari 2024         download rapport

Aanbeveling

1. Provinciale Staten, stel een visie vast met evalueerbare kwalitatieve en kwantitatieve doelstellingen.
Gedeputeerde Staten, maak in de uitvoering het verband duidelijk tussen de subsidiëring van culturele instellingen en de provinciale visie en doelstellingen.

Maatregelen

Voortgang

Toelichting

Deze aanbeveling nemen wij graag over in de uitwerking van het uitvoeringsprogramma Cultuur 2025-2028. De eerste stappen worden gezet richting nadere concretisering van de doelstellingen en sleutelbegrippen. Gesprekken die momenteel met CMO STAMM worden gevoerd over indicatoren voor cultuur binnen de brede welvaartsmonitor zijn hierbij behulpzaam, maar moeten aangevuld worden met kwalitatieve en kwantitatieve doelstellingen op andere culturele deelgebieden. In het formuleren van een nieuw beleidskader voor de periode na 2028 wordt dit verder doorgezet.

groen

Dit jaar wordt er gewerkt aan het verbeteren van de monitoring op het behalen van de provinciale doelstellingen. Er is veel data voor handen, maar dit moet bijeen worden gebracht en gekoppeld aan goede indicatoren zodat de informatie mee kan worden genomen in de brede welvaartsmonitor alsook de Staat van Groningen. Uiteraard is het ook de bedoeling om de doelstellingen in het volgende beleidskader zodanig te formuleren zodat ze beter meetbaar zijn. Hiertoe wordt intern samengewerkt met het Datateam Beleid.

Aanbeveling

2. Gedeputeerde Staten, richt een systeem in om structureel te monitoren op de mate van realisering van de doelstellingen.
Vraag van instellingen de hiervoor relevante gegevens.
Informeer Provinciale Staten hierover op een daarvoor geëigend moment en op bij de cultuursector passende wijze.

Maatregelen

Voortgang

Toelichting

We willen een systeem inrichten gericht op monitoring van de realisatie van de doelstellingen van het cultuurbeleid, gebruikmakend van de bestaande monitoringsinstrumenten van de provincie en passend bij de cultuursector, maar aangevuld met andere instrumenten en/of externe onderzoeksexpertise. Momenteel vindt al een eerste verkenning plaats met de Kunstraad en de Gemeente Groningen als het gaat om monitoring op instellingsniveau. Met CMO STAMM, en met het Rijk (OCW) in het kader van Nij Begun, wordt verkend hoe de bijdrage van cultuur in indicatoren vertaald kan worden en hoe cultuur in brede welvaart in beeld gebracht kan worden. Het gesprek in IPO-verband willen we natuurlijk aangaan; we willen daarbij nadrukkelijk leren van best practices om te komen tot een systeem dat doet wat het moet doen, zonder een al te grote wissel te trekken op de toch al overbelaste sector.

groen

Het team cultuur is in samenwerking met het datateam beleid bezig met het ontwikkelen van een monitoringsysteem dat de realisatie van het behalen van de doelstellingen meet. De eerste stap binnen het datagericht werken is het realiseren van goede indicatoren en die te koppelen aan de gestelde doelen. Hiermee wordt dit jaar een start gemaakt.

Aanbeveling

3. Provinciale Staten en Gedeputeerde Staten, maak een afgewogen keuze – gelet op de prijsstijgingen en het respecteren van de gedragscodes – over het toekennen van budget aan culturele instellingen: verstrek voldoende financiële middelen voor instellingen om het huidige aanbod aan te houden of accepteer dat er minder aanbod is en stel de ambities bij.

Maatregelen

Voortgang

Toelichting

Deze aanbeveling nemen wij ter harte. Het knellend budget voor cultuur als gevolg van stijgende kosten op allerlei fronten staat op de radar van de provincie. In 2022 en 2023 heeft de provincie bijgesprongen bij tientallen instellingen om acute nood vanwege de gestegen kosten te lenigen. Daarnaast passen we jaarlijks accres toe; in 2023 is deze zelfs tussentijds verhoogd. Fair pay is voor het college van Gedeputeerde Staten een belangrijk speerpunt in het hoofdlijnenakkoord Veur mekoar. Welke rol de provincie in het opvangen van deze kosten kan spelen, hangt af van de beschikbare budgetten binnen de provincie en financiële mogelijkheden van andere betrokken partijen. De provincie maakt medio 2024 een integrale afweging over haar financiële inzet in 2025 en verder. In de aanloop naar de start van het uitvoeringsprogramma 2025-2028 vindt parallel aan voornoemd gesprek ook een verkenning plaats naar welke prestatie-afspraken realistisch zijn.

groen

Er zijn vanuit Cultuur voorstellen ingediend ter afweging bij de Perspectiefnota 2025. De inhoud van deze voorstellen spelen in op het behouden van het huidige niveau en het realiseren van Fair pay. De voorstellen betreffende de perspectiefnota geven ook inhoud aan het aangenomen amendement van Provinciale Staten inzake het behoud van het cultuuraanbod in Groningen. Daarin wordt gesteld dat het scenario waarin het Groningse cultuuraanbod verminderd onwenselijk en niet in lijn is met de ambities voor de komende jaren zoals aangegeven in de lichte evaluatie. Het minimaal behouden van het huidige aanbod moet daarom het uitgangspunt zijn.

Deze pagina is gebouwd op 06/11/2024 13:27:15 met de export van 06/11/2024 13:23:16