Rekenkamerrapporten

Afgerond

Provinciale grip op risicobedrijven

DATUM BEHANDELING PS: 28 september 2016         download rapport

Aanbeveling

1. De Rekenkamer beveelt Provinciale Staten aan de gedeconcentreerde structuur, die na intensief overleg tussen de vorige colleges van Gedeputeerde Staten en colleges van Burgemeester en Wethouders tot stand is gekomen, te accepteren. Ga daarbij uit van een groeimodel. Bouw op de bereikte consensus over de bestuurlijke structuur door, waarbij zowel op ambtelijk als bestuurlijk niveau de samenwerking stapsgewijs efficiënter wordt vormgegeven en geharmoniseerd.

Maatregelen

Voortgang

Toelichting

Dit is impliciet gebeurd door vaststelling van de aanbevelingen van de NRK in GS en PS.

groen

Door de vaststelling van de aanbevelingen van de NRK in GS en PS is dit gebeurd. Wij stellen daarom voor deze aanbeveling bij de volgende editie van de monitor niet meer op te nemen.

Aanbeveling

2. Streef op langere termijn naar een gezamenlijke maat waarin het uitvoerings- en kwaliteitsniveau voor de majeure risicobedrijven van de drie Noordelijke omgevingsdiensten uniform wordt vastgelegd .

Maatregelen

Voortgang

Toelichting

Het projectplan "Samenwerking, Uniformering en Kwaliteitsborging" (SUK) is door de Brzo-RUD Noord-Nederland opgesteld. Na vaststelling zal de uitvoering van dit plan leiden tot een gezamenlijke maat voor de majeure risicobedrijven.

groen

Het SUK is vastgesteld en ter kennisname aan PS gestuurd. Het SUK is na vaststelling met terugwerkende kracht in werking getreden per 1 januari 2017. De uitvoering van het SUK is in 2016 begonnen. De acties zijn grotendeels eind 2017 afgerond. Gestreefd wordt de nog openstaande acties in het voorjaar 2018 af te ronden. Hiermee zijn de resultaten van het projectplan bereikt. Wij stellen daarom voor deze aanbeveling bij de volgende editie van de monitor niet meer op te nemen.

Aanbeveling

3. De Rekenkamer beveelt aan om de samenwerking meer ruimte te geven en verder uit te bouwen. Ten behoeve van de robuustheid van de Brzo-organisatie vindt de Rekenkamer het belangrijk dat bij de inzet van Brzo-inspecteurs de ‘schotten’ tussen de provincies verdwijnen. Wanneer Brzo-inspecteurs vaker bij bedrijven buiten de eigen provinciegrenzen worden ingezet, zijn zij beter in staat als elkaars ‘achtervang’ te fungeren wanneer er in een andere provincie een capaciteitsprobleem mocht ontstaan. Ook kunnen inspecteurs zich op een bepaald type bedrijf specialiseren. Verder acht de Rekenkamer het zinvol wanneer Brzo-inspecteurs van de drie verschillende omgevingsdiensten vaker bij inspecties met elkaar meelopen en elkaars producten beoordelen en becommentariëren. Brzo-inspecteurs dienen ingezet te worden alsof zij uit één ‘pool’ komen.

Maatregelen

Voortgang

Toelichting

Het projectplan "Samenwerking, Uniformering en Kwaliteitsborging" vaststellen en uitvoeren. De deelnemende Omgevingsdiensten aan de Brzo-RUD wisselen personeel uit. De mandatering zal worden herzien zodat de Brzo-inspecteurs als elkaars achtervang kunnen fungeren.

groen

De mandatering is herzien en daarmee is de achtervang gerealiseerd. Wij stellen daarom voor deze aanbeveling bij de volgende editie van de monitor niet meer op te nemen.

Aanbeveling

4. Geef de ODG de ruimte zichzelf door te ontwikkelen als organisatie van professionals. Ga uit van de professionaliteit van de ODG en geef haar het benodigde vertrouwen. Steek energie in horizontaal overleg, afstemming van de wensen en het overbrengen van de verwachtingen van de provincie. Draag het mandaat voor de VTH-taken bij de laatste majeure risicobedrijven over aan de directeur van de ODG.

Maatregelen

Voortgang

Toelichting

Door vaststelling van de aanbevelingen van de NRK hebben wij ons impliciet gecommiteerd aan de gevraagde ruimte aan, en het vertrouwen in de ODG. Er wordt tijd en energie geïnvesteerd in het afstemmen van de wensen en verwachtingen van de provincie.

groen

De aanbevelingen zijn overgenomen en gerealiseerd. De laatste zin is niet door PS overgenomen. Wij stellen daarom voor deze aanbeveling bij de volgende editie van de monitor niet meer op te nemen.

Aanbeveling

5. Informeer Provinciale Staten beter over het toezicht op majeure risicobedrijven door naast informatie over de bedrijfsvoering van de ODG vooral informatie te verstrekken over de uitvoering van de VTH-taken. Schenk daarbij ook specifiek aandacht aan deze taken bij de majeure risicobedrijven en werk dat kwantitatief uit. Geef daarbij onder meer op een geaggregeerd niveau aan: welk percentage van de vergunningen actueel is, hoe vaak bedrijven in het kader van het Brzo en de Wabo worden bezocht, hoeveel overtredingen daarbij zijn geconstateerd, hoe vaak herstel van de overtreding heeft plaatsgevonden, hoe vaak daadwerkelijk is gehandhaafd, hoeveel klachten van omwonenden zijn ontvangen, hoeveel incidenten zijn geconstateerd en hoeveel bijna-ongevallen er hebben plaatsgevonden.

Maatregelen

Voortgang

Toelichting

Dit wordt tot uitvoering gebracht via de P&C- cyclus. In het Jaarverslag Toezicht en Handhaving, dat bij de Jaarrekening als bijlage wordt toegevoegd, worden de gevraagde kengetallen gepresenteerd.

groen

De Brzo-RUD Noord-Nederland zal hiertoe rapporteren in de voortgangsrapportages. Via de P&C-cyclus worden PS hierover geÏnformeerd. Wij stellen daarom voor deze aanbeveling bij de volgende editie van de monitor niet meer op te nemen.

Aanbeveling

6. In het verlengde hiervan beveelt de Rekenkamer Provinciale Staten aan de kwaliteit van de uitvoering van de VTH-taken bij majeure risicobedrijven ten minste één maal per jaar te bespreken met de verantwoordelijk gedeputeerde. Daarbij dient de aandacht zich niet zozeer te richten op de bedrijfsvoering van de ODG, maar veeleer op de uitvoering en de effectiviteit van vergunningverlening, controle en handhaving. Er kunnen vragen aan de orde komen als: worden er voldoende bezoeken en controles uitgevoerd? Hoe intensief zijn deze controles? Hoe vaak vindt herstel plaats? Hoe staat het met de veiligheid van de omwonenden van de majeure risicobedrijven?

Maatregelen

Voortgang

Toelichting

Overleg hierover met de verantwoordelijke gedeputeerde vindt plaats. De Commissie RNL zal hierover verder worden ingelicht middels een presentatie.

groen

Informatiemiddag heeft reeds plaatsgevonden in 2017. We zullen jaarlijks de kwaliteit van uitvoering van de VTH-taken bespreken. Wij stellen daarom voor deze aanbeveling bij de volgende editie van de monitor niet meer op te nemen.

Deze pagina is gebouwd op 06/11/2024 13:27:15 met de export van 06/11/2024 13:23:16